user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Samenwerkingspartners van SeniorWeb Leek & Marum

 

 

 

Login voor onze Leercentrum-vrijwilligers


s o c i a l e  n e t w e r k e n

Wat is een sociaal netwerk?
Een sociaal netwerk ('social network' of: 'social media ') is een website waarop je als gebruiker (persoon, bedrijf of organisatie) een profiel kunt aanmaken; dit profiel kun je vervolgens koppelen aan de profielen van anderen binnen dat sociaal netwerk. Deelnemers kunnen berichten sturen naar contacten en foto's, filmpjes  en internetlinks delen.
Facebook, een Sociaal Netwerk (uit USA), wint steeds meer aan populariteit, en heeft begin 2012 7,3 miljoen Nederlandse gebruikers. Het is niet alleen in Nederland erg populair, maar ook wereldwijd.

Naast algemene netwerken zijn er ook netwerken die zich specialiseren. LinkedIn is bijvoorbeeld een zakelijk netwerk dat veelal gebruikt wordt om jezelf of te promoten.
In Nederland was jarenlang Hyves het belangrijkste netwerk geweest, vooral onder jongeren tot 15-16 jaar.

Wat heb je nodig om actief te worden op een sociaal netwerk?
Toegang tot internet, een profiel (account) en familie, relaties of vrienden, in Facebook-termen: 'vrienden', met wie je online contacten wilt onderhouden.

Hoe gaat dat in z'n werk?
Allereerst kies je het netwerk bijv. Facebook, waar je een profiel aanmaakt: je kunt uiteraard profielen aanmaken op meerdere netwerken, maar dat betekent dat je die allemaal moet onderhouden, en dat neemt natuurlijk wel tijd.
Een profiel waar niet veel op gebeurt is doorgaans niet erg interessant.

Een voorbeeld: Facebook
Je maakt bijvoorbeeld een profiel aan bij Facebook, 'registreren' noemen we dat:

 • Kies een gebruikersnaam en daarna kun je aan de slag. 
 • Je vult je 'account' (of: profiel met zoveel persoonlijke informatie als je zelf wilt.
  En: je geeft aan voor wie de informatie zichtbaar zal zijn: je geeft aan of je profiel 'openbaar' is (voor iedereen zichtbaar), of alleen te zien voor (online-)vrienden, of 'vrienden van vrienden'
 • Daarna kun je kleuren, afbeeldingen e.d. kiezen om je pagina vorm te geven.
 • De meeste netwerken zijn tegenwoordig ook Nederlandstalig: dat geldt voor Facebook (ook voorTwitter).
 • Dan ga je op zoek naar online-'vrienden': kennissen, familie, (echte) vrienden, of organisaties of bedrijven die je wilt volgen.
 • In Facebook bestaat de mogelijkheid te zoeken naar personen, waarna je een uitnodiging kunt sturen om 'vriend' te worden. Facebook komt zelf vaak ook direct na je aanmelding al met suggesties voor 'vrienden'.
 • Andersom kan nu, nadat je een profiel hebt gemaakt, iemand jou een uitnodiging sturen. Als de uitnodiging geaccepteerd wordt, heb je er een 'online-vriend' bij.
 • Hierna kun je onderling berichten sturen of andere berichten lezen op de profielen van je 'vrienden'. Je kunt ook foto’s, filmpjes, of korte berichten op je pagina zetten.
 • Vriend is een betrekkelijk begrip op de sociale netwerken. Er zijn mensen met meer dan 500 online'vrienden'. Hoeveel vrienden heb je nodig? Er is ook de mogelijkheid om te 'ont-vrienden'. Als je genoeg hebt van iemands aanwezigheid, kun je hem/haar 'verwijderen' als vriend. 
 • Een 'ex-vriend' kan details van je profiel niet meer zien en jij kan zijn profiel niet meer zien. (Als tenminste je profiel alleen voor 'vrienden' toegankelijk is). 

Waarom zou ik het doen?
Omdat het leuk is, je het op elk moment van de dag kunt doen, in tegenstelling tot bellen bijvoorbeeld.

Een profiel vraagt wel tijd en inspanning maar het levert ook de nodige sociale interactie op. Dat ook senioren het sociaal netwerken hebben ontdekt, blijkt wel uit de cijfers: In de VS is de groei van 50+ers op de sociale media in één jaar spectaculair gestegen. 42% van de senioren in Amerika maakt nu gebruik van de sociale media. Dit was in 2009 nog slechts 22%!

Meer weten of meteen aan de slag?

SeniorWeb-Leek ook op Facebook (en Twitter) !
SeniorWeb-Leek ondderhoudt twee Sociale media pagina's:

Wij zien het gebruik van Sociale Netwerken als een effectieve en direct manier om in contact te komen en te blijven met onze doelgroep, om:

 • hen te stimuleren actief te zijn op Internet en gebruik te maken van deze Sociale Netwerken;
 • te helpen bij eventuele problemen ontstaan in de omgang met  Sociale Netwerken;
 • en: we hopen natuurlijk dat u onze Sociale Netwerk-pagina's volgt om op deze wijze op de hoogte te blijven van onze nieuwe cursussen en activiteiten.