user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Samenwerkingspartners van SeniorWeb Leek & Marum

 

 

 

Login voor onze Leercentrum-vrijwilligers

In oktober 2017 waarschuwden onderzoekers van de universiteit van Leuven dat ze een kwetsbaarheid hadden ontdekt in het WPA2 protocol. Dit protocol wordt als standaard beveiligingsprotocol voor zo ongeveer elke wifi verbinding gebruikt. Of het nu bij u thuis is, of onderweg , of het een met een goed wachtwoord beveiligd wifi punt is, het maakt niet. In principe lopen alle wifi verbindingen gevaar.

In een later stadium werd bekend dat het vooral het verkeer gevaar loopt tussen een client, zoals uw telefoon of computer en een router zoals bij u in de meterkast staat. En dat het apparaten betreft met een Linux/Unix achtergrond (dat mag u verder meteen vergeten). We hebben het dan over Apple apparatuur (Mac, iPad en iPhone) en Android apparatuur (tablets en telefoons). Vanaf Android versie 6.0 lopen deze apparaten zelfs extra gevaar.

Wat moet U doen.

Het wachten is op het repareren van de fout in de software van de apparaten. Dat kan normaliter vrij snel via een update en de Apple apparaten zijn inmiddels allemaal al bijgewerkt (stand van zaken op 31 oktober).

 Bij Android apparaten ligt het moeilijker. Google heeft het standaard Android systeem inmiddels aangepast (beveiligingsupdate van november), maar de fabrikanten (Samsung, Motorola, Sony, etc) moeten deze aanpassingen uiteindelijk doorvoeren.

U kunt zelf controleren of deze aanpassing op uw apparaat is doorgevoerd. Op de Samsung telefoon van uw scribent gebeurt dat middels Instellingen (het “tandwieltje”), Toestel-Info, Software-Info, Niveau Android Beveiligingspatch. Op het moment van schrijven van dit stukje (8 november) was op dit 1 jaar oude Samsung toestel de aanpassing nog niet uitgevoerd. Het kan ook bij u nog wel even duren voordat dit klaar. Gebruik buitenshuis in dat geval voorlopig bij bankzaken altijd uw dataverbinding van de telefoon en geen wifi!

Update 05-12-2017: De aanpassing is door Google niet in november doorgevoerd maar in december. U moet dus kijken naar de beveiligingsupdate van december. Bron: androidplanet.nl.