user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Samenwerkingspartners van SeniorWeb Leek & Marum

 

 

 

Login voor onze Leercentrum-vrijwilligers

 

Valse emails 1aAl tijden wordt er door diverse instanties gewaarschuwd voor valse e-mails (phishing mails) en hoe die te herkennen zijn.

Daar is voldoende op het internet over te vinden. Bekijkt u daarvoor de links aan het einde van dit artikel. Maar wat te doen met links in e-mails. Iedereen geeft als tip om met de muis op een link te gaan staan, vooral niet te klikken, en dan te kijken waar die link naar toe verwijst. Als u een tablet of smartphone heeft kunt u de link controleren door die link met uw vinger 2 sec. vast te pakken.

 

Als voorbeeld een link uit een mail van KPN (zie afbeelding 1). U zit dat de link verwijst naar www.kpn.com. Dat is dus ok. Wat hier van belang is, is het 2e gedeelte van het internetadres nà het dubbele slashteken (//) en vóór het eerste slashteken. Dat klinkt wat ingewikkeld, maar in dit voorbeeld is het kpn.com. Wat daarvoor staat is niet interessant. Als voorbeeld: http://account.kpn.com/.

 

valse emails 2aEen tweede voorbeeld is een mail van Ziggo (zie afbeelding 2). Daar ziet u staan http://lgclick.email-domein.com/. En dat is vervelend want de link verwijst totaal niet naar Ziggo. In dit geval voldoet de mail wel aan andere eisen, zoals persoonlijk aan u gericht (uw naam) en staat uw klantnummer bij Ziggo erin. Zo’n bedrijf als email-domain.com is door Ziggo ingehuurd om klikstatistiek te verzamelen van al hun klanten. Via hun site (dat gebeurt achter uw scherm) wordt u doorgelinkt naar de site van Ziggo.

 

 

 

valse emails 3aDe screenshots van afbeelding 1 en 2 komen uit het mailprogramma Thunderbird. In Outlook zien die links eruit zoals in afbeelding 3.

Het kan dus erg vervelend zijn als bedrijven derden inhuren en de links daarvan in hun mail opnemen. Dan raakt u in verwarring en daar is niemand bij gebaat. Het wordt tijd dat bedrijven zich dat realiseren. En het kan anders zoals KPN laat zien.

 

Websites met goede voorlichting over phishing mails zijn o.a. Consumentenbond, Tros Radar, en Veilig internetten.nl