user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Samenwerkingspartners van SeniorWeb Leek & Marum

 

 

 

Login voor onze Leercentrum-vrijwilligers

Het werken met een Android telefoon is erg gemakkelijk en er zijn erg veel handige apps uit de Play Store te downloaden (zie ook het vorige nummer). In dit artikel vindt u een aantal tips om ook zo veilig mogelijk te werken.

De Play Store.
Normaal haalt u alle apps uit de Play Store van Google. Dat is veilig want Google controleert de apps op virussen en andere ongewenste rommel, voordat ze in de Play Store worden geplaatst. Het komt wel eens voor dat er eentje tussendoor slipt, maar dat wordt door gemelde klachten vrij snel gedetecteerd en dan is het spel over voor zo’n foute app.
Het is echter ook mogelijk apps te installeren buiten de Play Store om. Die optie zit bij Instellingen, Beveiliging en vervolgens afhankelijk van het merk telefoon op verschillende plekken. Zoek naar Onbekende Bronnen, waar u die mogelijkheid kunt aanvinken. Dat zult u zelf wellicht niet zo snel doen, maar dat handige neefje dat wel een leuke app voor u weet, doet dat misschien wel. De les is dus dat u beter zelf de apps installeert en dat niet uit handen geeft.

Overigens moet u ook als u een app ophaalt uit de Play Store nog altijd even opletten. De volgende zaken zijn nuttig om naar de kijken:
• Hoeveel downloads van de app zijn er reeds geweest? Waren dat er meer dan 100.000, dan zit u wel goed. Waren dat er minder dan 10.000, pas dan op.
• Kijk naar de waardering van de app in de Play Store. Die waardering wordt door gebruikers gegeven en ligt op de schaal van 1 tot 5. Beneden de 3,5 kunt u beter niet installeren (zie figuur 1 met de app Buienradar).
• Kijk naar de opmerkingen over de app die door gebruikers zijn gegeven. Vaak kunt u daar ook een oordeel vormen of de app goed is of niet.
• Let op de machtigingen die de app wil en waarvoor u akkoord moet geven. Als u WhatsApp installeert, zal die vragen om de machtiging om de camera te mogen gebruiken. Dat klopt, want deze app kan foto’s versturen en heeft dan die functie nodig. Maar voor een zaklamp app (om de telefoon als zaklantaarn te kunnen gebruiken) is een machtiging tot het versturen van SMS berichten toch écht niet nodig. De moraal: gebruik je gezond verstand en denk even na voor je toestemming geeft.

De schermvergrendeling van de telefoon.

Vaak zie je dat mensen de schermvergrendeling van de telefoon niet hebben ingesteld. Meestal is er dan niet meer nodig dan een veegbeweging om de telefoon te openen. Dat is niet erg veilig, want bij diefstal of verlies van de telefoon kan iedereen bij uw gegevens. Beter is om een pincode of de vingerafdrukscanner als schermvergrendeling te gebruiken. Gebruik liever niet de gezichtsherkenning want die is gemakkelijk te misleiden.
Een optie om te voorkomen dat je te vaak die pincode moet intikken is de Smart Lock optie. Op vertrouwde plekken (bijvoorbeeld je huisadres (en je telefoon weet via GPS dat je daar bent)) ontgrendelt de telefoon dan automatisch.