user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Sinds Windows 10 (eigenlijk sinds Windows 8) is Microsoft à la Google bezig met het verzamelen van data op uw computer om u toegespitste reclame toe te sturen. Google is als Big Data bedrijf de grootste op dit gebied en haalde in 2017 83% van z’n omzet (110 miljard dollar) uit reclame. En Microsoft heeft gezien dat daar veel geld is te verdienen. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om dat verzamelen van privacydata tegen te gaan en dat is wel zo netjes. Op Android apparaten is dat heel wat moeilijker.

Ga naar Start, Instellingen, Privacy en dan ziet in de linkerkolom alle onderdelen waar u instellingen voor kunt wijzigen.

Algemeen

• Zet de bovenste twee schuifjes onder 'Algemeen' op 'Uit'.

Diagnostische gegevens en feedback

• Klik ‘Basaal aan’ (en ‘Volledig’ gaat dan uit)

Specifieke opties

De menu-items 'Locatie', 'Camera', 'Microfoon', 'Meldingen', 'Accountgegevens', 'Contactpersonen', 'Agenda', 'Oproepgeschiedenis', 'E-mail', 'Taken', 'Berichten', 'Radio's', ‘Overige apparaten’, 'Achtergrond-apps' en 'Diagnostiek van app', regelen de toegang tot de genoemde zaken. Zet ze standaard uit. Wanneer een bepaald programma een van de opties nodig heeft om goed te kunnen werken, dan vraagt het daar om. Op dat moment kunt u toestemming geven voor het bewuste programma.

Wat houdt dit concreet in? Stel, u wilt een route plannen met een navigatieprogramma zoals Google Maps. Het programma wil weten waar u zich bevindt en vraagt toegang tot uw locatie. Dat kunt u dan toestaan of weigeren.

 

Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier.

 

Het werken met een Android telefoon is erg gemakkelijk en er zijn erg veel handige apps uit de Play Store te downloaden (zie ook het vorige nummer). In dit artikel vindt u een aantal tips om ook zo veilig mogelijk te werken.

De Play Store.
Normaal haalt u alle apps uit de Play Store van Google. Dat is veilig want Google controleert de apps op virussen en andere ongewenste rommel, voordat ze in de Play Store worden geplaatst. Het komt wel eens voor dat er eentje tussendoor slipt, maar dat wordt door gemelde klachten vrij snel gedetecteerd en dan is het spel over voor zo’n foute app.
Het is echter ook mogelijk apps te installeren buiten de Play Store om. Die optie zit bij Instellingen, Beveiliging en vervolgens afhankelijk van het merk telefoon op verschillende plekken. Zoek naar Onbekende Bronnen, waar u die mogelijkheid kunt aanvinken. Dat zult u zelf wellicht niet zo snel doen, maar dat handige neefje dat wel een leuke app voor u weet, doet dat misschien wel. De les is dus dat u beter zelf de apps installeert en dat niet uit handen geeft.

Het gebruik van contactpersonen op smartphone en computer

Als u meerdere apparaten gebruikt zoals PC, tablet of smartphone is het handig dat al uw contactpersonen op alle apparaten gelijk zijn, en ook op alle apparaten kunnen worden aangAfbeelding 1emaakt of bijgewerkt. Een handig product daarvoor is de Contacten App van Google die zowel op PC als Android apparaten heel goed werkt, en ook op iPhone en iPad. Het kan overigens ook met de personen App van Windows 10, maar in dit artikel kiezen we voor de oplossing van Google. Op de meeste Android telefoons zit de App Contacten gewoon onderaan het scherm (afb. 1).

 

Valse emails 1aAl tijden wordt er door diverse instanties gewaarschuwd voor valse e-mails (phishing mails) en hoe die te herkennen zijn.

Daar is voldoende op het internet over te vinden. Bekijkt u daarvoor de links aan het einde van dit artikel. Maar wat te doen met links in e-mails. Iedereen geeft als tip om met de muis op een link te gaan staan, vooral niet te klikken, en dan te kijken waar die link naar toe verwijst. Als u een tablet of smartphone heeft kunt u de link controleren door die link met uw vinger 2 sec. vast te pakken.

In oktober 2017 waarschuwden onderzoekers van de universiteit van Leuven dat ze een kwetsbaarheid hadden ontdekt in het WPA2 protocol. Dit protocol wordt als standaard beveiligingsprotocol voor zo ongeveer elke wifi verbinding gebruikt. Of het nu bij u thuis is, of onderweg , of het een met een goed wachtwoord beveiligd wifi punt is, het maakt niet. In principe lopen alle wifi verbindingen gevaar.

In een later stadium werd bekend dat het vooral het verkeer gevaar loopt tussen een client, zoals uw telefoon of computer en een router zoals bij u in de meterkast staat. En dat het apparaten betreft met een Linux/Unix achtergrond (dat mag u verder meteen vergeten). We hebben het dan over Apple apparatuur (Mac, iPad en iPhone) en Android apparatuur (tablets en telefoons). Vanaf Android versie 6.0 lopen deze apparaten zelfs extra gevaar.